Sivut

tiistai 29. lokakuuta 2013

Milja osaa

Mitä kaikkea tämän ikäiset yleensä osaavat? Milja on nyt 1v3kk (ihan pian) ja mun mielestä hän osaa jo niin paljon kaikkea. Aika vähän oon lukenut mitään juttuja mitä tän ikäiset yleensä tekee, puhuuko ja juokseeko ym. Oon ihan pihalla näistä jutuista ja en oo muutenkaan vertaillut Miljaa muihin. 

Milja alkoi kävellä vähän ennen kuin täytti vuoden. Se oli niin ihanaa katseltavaa. Kävely alkoi tosi nopeasti. Heti kun kunnon ensiaskeleet otettiin, niin pari päivää siitä ja käveltiin ihan kunnolla. Nyt täällä jo juostaan kovaa vauhtia. Milja on aina ollut tosi varovainen. Silloinkin kun seisoi tukea vasten, niin laskeutui alas aina todella varovaisesti. Heti kun hän oppi kiipeämään sohvalle, ehkä joskus 9kk iässä (voi olla että jo aiemminkin), oppi hän myös tulemaan sieltä hienosti alas jalat edellä. Nykyään meillä kiipeillään kaikkiin hölmöihin paikkoihin (esim kaikkiin laatikoihin), toki Milja on edelleen aina varovainen, mikä on mun mielestä tosi hyvä juttu.
Milja on myös kova tanssimaan, heittelemään palloa (ja muita tavaroita suuttuessaan) ja potkimaan palloa. Muuten tyttö on tosi rauhallinen, sellainen ihmettelijä enimmäkseen, mutta kotona on välillä hurjaakin menoa, ainakin nukkumaanmenoajan jälkeen. :) Temperamentia löytyy, erittäin paljon. Tiedä sitten onko se hyvä vai huono juttu. Vielä meitä ainakin naurattaa koko asia, mutta teini-iässä ei enää välttämättä;)

Milja osaa sammuttaa television ja tuo tavaroita, jos pyydän tai vie tavaroita pois, sekä kerää sotkujaan jos pyydän (ei todellakaan joka kerta).
Milja tykkää tosi paljon kirjoista, niitä täytyisi lukea ihan koko ajan ja illalla tulee itku, kun iltasatu loppuu. Meillä asuu myös nukkevauva, jota täytyy hoitaa. Vauva saa pullosta maitoa ja sitä kuskataan rattailla. Neidillä on myös yksi pieni sininen kippo ja sellainen legotalikko, jota pitää haarukkana ja sillä syö itse, syöttää kaikkia leluja ja äitiä ja isiä, välillä myös muita. 
Hän on myös todellinen hienohelma. Aina kun mä meikkaan, niin Miljan täytyy saada meikkisieni ja hän meikkaa myös. Rasvaa levitetään jalkoihin ja kasvoille. Hiuksia harjataan hienosti, äitin ja isinkin..
Milja tietää, missä on korva, silmä, suu, nenä, poski, napa ja varpaat.
Tyttö on myös kovin eläinrakas ja tykkää erityisesti kissoista. Kissoja silitetään, oli ne sitten tv:ssä, lehdessä, pehmoleluna taikka ihan elävänä kissana. :D
Milja vilkuttaa, osoittelee jos tahtoo jotain ja taputtaa hienosti. Kengät hän osaa pukea itse. Ne uudet Vikingin kengät, mistä kirjoitin jo aiemmin, onkin Miljalle todella rakkaat. Hän myös tykkää vaatteista ja tyhjää aina vaatelipastonsa lattialle ja kulkee mekkojen kanssa ympäri asuntoa ja halailee niitä. Miljalla on myös joku sukkafetissi, sukkia otetaan jokapaikasta ja niitä piilotetaan ympäri asuntoa!
Hän osaa näyttää eleillä tosi hyvin mitä tahtoo, jos mä vaikka sanon etten ymmärrä. Milja myös ymmärtää tosi paljon asioita, tuntuukin että onko sellaista asiaa edes mitä hän ei ymmärtäisi :D
Kaikista lemppareinta puuhaa on kylpeminen ja saunominen! 

Vaikea ajatella, mitä Milja osaa. Tuntuu että kaikki on jo niin tavallista ja sitä näkee päivittäin, joten on aika hankala yhtäkkiä miettiä mitä kaikkia taitoja löytyy.
Sanoja on alkanut tulla viime aikoina älyttömiä määriä ja ollaankin miehen kanssa ihan ymmällämme, kun lähes joka päivä tulee joku uusi sana. Kaikkia ei kylläkään lausuta ihan niinkuin pitäisi.. :D

Tässä joitan sanoja mitä Milja sanoo; kissa, heppa, isi, iskä, äiti, paappa, pappa (muumi), kukka, tukka (sukka), kennä (kenkä), poppaa, pipi, auts, Mika, karkkia, tyttö, tutti, avaa, vettä, nam, kiitti, itte, näin, tähän, lamppu, pissa, kakka :D, hei, moi, napa, ruokaa, nukkuun, kukkuu, vaippa, tadaa, pöö, kiikkuu, rikki, tippu, loppu, joo, ei.

Ihan varmasti näitä sanoja on vielä monta, joita mä en nyt vaan saa päähäni. Mutta aika monta tuossakin jo on, yli 40, hui! :)

Milja laulaa kolmea laulua; piippolan vaaria, ihhahaata ja muumia.
Osaa kertoa mitä lehmä, kissa, koira, hevonen, lammas ja kana sanoo. Kaikista paras on toi kana ''kotkotkoootkotkoot''. 
Kun Milja kutittaa niin silloin hän sanoo ''kutikutikuti'' ja hihittää. Kiikussa sanotaan ''kiik-kuu, kiik-kuu''.

Meidän täytyy olla nykyään tosi tarkkana mitä suusta päästetään, tuntuu että varsinkin kaikki vähän rumemmat sanat, mitä välillä lipsahtaa, matkitaan. Meillä asuukin todellinen papukaija. 
Milja on vieraiden aikana tai vieraissa paikoissa vähän hiljainen, eikä oikein sano mitään. Kotona tulee koko ajan juttua ja myös sitten, jos ihmiset on tuttuja ympärillä. 
Siinä nyt suurinosa mitä mä sain päähäni Miljan taidoista. 

Mitä teidän lapset osaavat / on osanneet tässä iässä? :)








4 kommenttia:

  1. Kuulostaapa tutulta nuo jotkut mainitsemasi asiat Miljan osaamisista, kuten mm. pallon heittely, kirjojen lukeminen, vilkuttaminen ja vaatteiden halailu... :D Itseasiassa minunkin tytöllä on nyt ikää 1v3kk! Katsoo jos ehtisi myös samantyylisen postauksen tekemään :) Pitää ainakin jäädä seuraamaan kivaa blogiasi!

    VastaaPoista